Research stories

Europa

Schietschijf Europa: van links tot rechts, altijd prijs

In onderstaand opiniestuk constateert Gijs Jan Brandsma, universitair docent Europese politiek en bestuur, bij het bekijken van de verkiezingsprogramma’s dat het makkelijk prijsschieten is op Europa. Maar Europa is niet zo ondemocratisch als de partijen ons nu voorspiegelen. Wilt u meer of minder Europa? Deze vraag, die een bekende Haagse insider laatst stelde aan een uitzinnige…

Read more

Energie en Klimaat in de Verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse Politieke Partijen (2017)

Inleiding Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen zal het Nederlandse klimaatbeleid moeten worden aangescherpt. Hoewel politici zich vrijwel unaniem verenigd hebben achter klimaatneutraliteit in 2050, variëren de ideeën van de afzonderlijke partijen over wat er de komende vier jaar moet gebeuren van steekhoudend, via goedbedoeld of naïef tot afhoudend, afwachtend en ontkennend. In dit…

Read more

‘Many people are just not ready for a female president’

Christine Quinan, assistant professor of Gender Studies at Utrecht University with a PhD from the University of California, Berkeley, looks at the USA elections from a gender perspective. “I don’t know where to begin!” she says, shaking her head. Nevertheless, she sums up a few painful gender-related themes for us.   Male perspective “The polls…

Read more

Aanbestedingsrecht als instrument voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid. Uitbuiting van Nepalese werknemers bij de bouw van een voetbalstadion. Als overheid wil je geen opdrachten gunnen aan bedrijven die zich aan dat soort zaken schuldig maken. Om niet-integere bedrijven te weren van de inkoopprocedures voor publieke goederen, werken en diensten zijn in de Europese aanbestedingsrichtlijnen uitsluitingsgronden opgenomen. Maar een onderneming kan alleen worden…

Read more

Wantoestanden in internationaal sportbestuur: wie doet er wat aan?

Honderdduizenden Nederlanders genoten de afgelopen weken van Max Verstappen in zijn auto, van Steven Kruijswijk op zijn fiets en van Kiki Bertens op het gravel. De komende weken gaan nog veel meer mensen topsport consumeren. Miljoenen verheugen zich op het EK voetbal, het EK atletiek en de Olympische Spelen. Daar is weinig mis mee. Maar…

Read more

Mondiaal ondernemen vraagt om mondiaal handhaven

Naar aanleiding van het rapport Zorgplichten van Nederlandse ondernemingen inzake internationaal maatschappelijke verantwoord ondernemen bekijkt hoogleraar Publieke Instituties Judith van Erp wat de mogelijkheden zijn om multinationals ter verantwoording te roepen. Zij ziet een rol weggelegd voor een combinatie van juridische en symbolische druk.    Het aantal multinationale ondernemingen heeft de afgelopen 20 jaar een groei…

Read more

Zakendoen, hier en in het buitenland – een ethische blik

Hebben bedrijven een maatschappelijke verantwoordelijkheid, op grond waarvan zij bij hun opereren ook aan andere belangen dan alleen hun eigen winstdoelstellingen moeten denken? En hoe zit het met specifieke verantwoordelijkheden om niet (mede-)schuldig te worden aan mensenrechtenschendingen, wanneer Nederlandse bedrijven internationaal opereren?  Het rapport Zorgplichten van Nederlandse ondernemingen inzake internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen kijkt naar…

Read more

Namen noemen bij dodenherdenking gebeurde al in de Middeleeuwen

Het gedenken van overledenen is van alle tijden. Op 4 mei staan we tijdens de Nationale Herdenking stil bij de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en nadien. Na de aanslagen in Brussel schreef historica prof. dr. Beatrice de Graaf een column in NRC over het belang van namen in processen van herdenking. Vaak gebeurt dat…

Read more

Oekraïnereferendum: 10 vragen en antwoorden door juristen

Op 6 april word je om je mening gevraagd in een referendum. De vraag is of je instemt met de Associatieovereenkomst van de EU met Oekraïne. Heb je voordat je naar de stembus gaat behoefte aan wat neutrale en onderbouwde informatie? Juristen van het RENFORCE onderzoekscentrum van de Universiteit Utrecht zetten een en ander voor…

Read more

Achter de schermen van het Europees voorzitterschap

Hoe ziet het er achter de schermen van een EU-voorzitterschap uit? Hanneke van Eijken van de Universiteit Utrecht gunt ons een uniek kijkje in die keuken. Deze docent en onderzoekster Europees Recht is tijdens het Nederlands voorzitterschap gedetacheerd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder vertelt ze hoe het er daar aan toe gaat. De…

Read more